Pametni hotel sa pametnim papučama

Svi znamo koliko je tehnologija odmakla i kako savremeni svet sve više napreduje. Međutim, isto tako nam se svima čini da je naučna fantatstika da se npr. nameštaj sređuje sam, obuća odlaže sama..kada nas mrzi, zamišljamo da će u dalekoj budućnosti to biti moguće, makar uz nekog robotića koji će to raditi umesto nas.

Ali ta budućnost nije daleko, upravo je stigla!

U japanskom gradu Jokohami, u pametnom Hotelu ProPILOT Park Ryokan uvedena je najsavremenija tehnologija koju je razvio Nissan.

Sam hotel se nalazi u planinskom mestu Hakone, poznatom po toplim izvorima vode, a pored prirodnih bogatstava ima i nameštaj koji se samostalno kreće i vraća na na svoje mesto.

Tačnije, papuče imju dva mala točkića pomoću kojih se kreću, a koji se uvlače nakon što ih neko obuje.

Koristeći Nissan-ov automatski sistem kretanja i parkiranja koje koriste njihovi automobili (automobil Leaf), papuče se same parkiraju nakon pritiska na dugme, a u hotelskim sobama se nalaze i isto tako pametni stolovi i podni jastuci koji se sami vraćaju na svoje mesto.

Iako možda izgleda smešno i bespotrebno, ovo je samo početak. Da li je ovo dobro ili zastrašujuće…zavisi kako gledamo na to i kakvu budućnost zamišljamo.

A kako to stvarno izgleda, možete videti na sledećem linku koji smo pronašli za vas:

Leave a Reply