Cvetanje trešanja u Japanu

Kraj zime i proleće je idelano vreme da posetite Japan jer vas tada očekuje prelepo cvetanje trešanja i najnežnije boje koje će preplaviti ceo Japan i ostaviti sve posetioce bez daha.

Cvetanje trešnje očekuje se krajem marta ili početkom aprila, a Japanci tada proslavljaju tradicionalni praznik Sakura – Dan cvetanja stabla trešnje.

Za njih cvetanje trešnje predstavlja simbol sreće, dolazak proleća, početak školske godine i novu poslovnu godina za privrednike. Takođe predstavlja prolaznost života, s obzirom da od cvetanja do opadanja latica prođe oko 2 nedelje.

Oni organizuju piknike ispod procvetalih stabala i uživaju taj dan u ovim prelepim prizorimai ovaj izlet naziva se hanami. Ova tradicija postoji već hiljadama godina, a hanami na japanskom znači ići i gledati trešnjin cvet.

U to vreme u japanskim medijima je ovo glavna vest i samo o tome se priča, a detaljno se izveštava o detaljima cvetanja. U svim novinama su slike procvetalih trešanja, a sajtovi i ostali mediji izveštavaju u kojim delovima zemlje i na kojim mestima se kad najbolje može videti ovaj prirodni spektakl. Trešnja uglavnom prvo procveta na jugu Japana na ostrvu Okinava, gde je toplija klima i o tome izveštavanje počinje već u martu, a onda se svakodnevno nastavlja za po 10-ak km ka severu gde se cvetanje nastavlja.

Pre samog praznika, Japanci danima prate vremensku prognozu i meteorološke uslove za cvetanje, i na osnovu toga predviđaju taj dan.

Trešnjin cvet predstavlja japanski nacionalni cvet.

Legenda kaže da mladenci koji provedu dan njenog stabla u cvatu pijući čaj od trešnjinog cveta, imaće uspešan i dugovečan brak.

Jedno od najinteresantnijih mesta gde se ova prirodna predstava odigrava je planina Jošino koja, prema nekim podacima, ima oko 10.000 trešnjevih stabala. Zbog toga je UNESKO proglasio jednim od prirodnih blaga. Prema nekim spisima, ovde se trešnje pominju još u 10. veku, ali je većina drveća zasađena još u 16. veku.

Prema nekim procenama u Japanu ima više od milion stabala. Cvetovi japanske trešnje su bele i ružičaste boje. Imaju pet latica, koji podsećaju na cvetove naše domaće trešnje.

Od cvetanja do opadanja latica prođe oko 2 nedelje, tako da nema mnogo vremena za uživanje. Ali sam period cvetanja zavisi i od mesta i od vrste trešnje, pa sigurno možete izabrati neki period.

Međutim, Japanci ne pridaju neki značaj plodu trešnje pa je veliki broj ovih drveća zakržljao i ne daje nikakve plodove. Njihov posao je da budu lepi u svom cvatu i da to ponavaljaju iz godine u godinu.

Prognoza cvetanja trešanja za 2019. godinu:

https://www.jnto.go.jp/sakura/eng/index.php?fbclid=IwAR2hlpCzfLbdbMtP9A0GMWlgvNjhYRBaPUz5zH2OJsaqfSwA_Ml3iUT4uv8

Leave a Reply