Tićino, Švajcarska

Kanton Tićino se nalazi u južnom delu Švajcarske, i okružen je sa istočne, južne i zapadne strane Italijom. Iz tog razloga se najvećim delom govori italijanski jezik, i oko 25% stanovništva čine Italijani.

Ono što je interesantno je da je Tićino u stvari jedini švajcarski kanton u kome preovlađuje italijanski jezik (preko 80%) koji je i jedini zvanični jezik u ovoj oblasti. Manje zastupljeni su nemački i srpski jezik. Mešavina švajcarske mirne prirode i italijanske tople dobrodošlice je ono što će upotpuniti vaš odmor.

Ovaj kanton je najvećim delom planinski jer je povezan sa Alpima. Najviši vrh se nalazi na 3.402 metra. Kako se spušta sa Alpa prelazi se polako u Padsku niziju. Visoki deo kantona naziva se Sopraćeneri koji je hladniji i sa oštrijom klimom, dok je južni, niži deo Sotoćeneri. Sotoćeneri je i najtopliji i najsunčaniji deo Švajcarske i nazivaju ga još i Južno Švajcarsko more. Takođe, poznat je i po veoma čestim udarima groma.

Na jugu nalaze se dva jezera – Mađore i Lugansko jezero.

Lugansko jezero se nalazi uz grad Lugano, a još ga nazivaju Lago Ceresio zbog količine stabala trešnje.

Ovo je mondensko letovalište, prepuno vila i predstavlja jedno od najlepših jezera Švajcarske.

Jezero Mađore je takođe prepuno prelepih vila, starih hotela sa predivnim baroknim fasadama. Ovde novih zgrada gotovo da i nema, a elitu čine stare evropske bogate porodice. Novopečeni bogataši ovde nisu baš dobrodošli. Najveći uticaj ovde ima porodica Boromeo, čiji dvorci ne mogu da se opišu rečima. Ovde možete uživati u ulicama sa starim kaldrmama, neobičnim fasadama, ili sesti u neki od mnogobrojnih kafića i uživati u kafi i mirnoj atmosferi.

Najvažnija reka je Tićino koja pripada jadranskom slivu, a njena obala je poznata pod imenom Rivijera.

Oko 1/3 površine ove oblasti je pod šumom.

Kako stići do ovog raja? Postoji aerodrom u Luganu, a nije daleko ni aerodrom u Milanu (oko 80 km) ili eventualno Cirihu. Nije nedostupan i kolima se brzo može doći.

Ovde možete doživeti kompletan odmor – uživati u pejzažima i šetnjama, a takođe usput i posetiti Italiju. Pored ovih mnogobrojnih mogućnosti za odmor, tu je veliki broj starih kuća koje možete videti u šetnjama ovim predelima.

Jedno od najzanimljivijih je seoce Linešo sa starim kamenim kućama.

Selo Linešo se nalazi na oko tridesetak kilometara od grada Lokarna. Opkoljen šumama kestena i livada kao sa reklama, sadrži i nekoliko očuvanih kamenih kuća. Šetajući ovim predelima imaćete utisak kao da ste u nekoj bajci.

Neke od kamenih kuća u ovom selu su prazne, ali jedna od njih postala izuzetno poznata. Stara je oko 200 godina, i preuređena je od strane švajcarskog arhitektonskog tima „Buchner Brundler Architekten“ iz Bazela. Oni su sačuvali  originalni spoljni izgled kuće, dok je unutra preuređeno za život, ali opet donekle sačuvalo autentičnost ovih kuća.

Svakako, šetnja ovim selom će vas vratiti par vekova unazad.

Ukoliko vas prvenstveno zanima priroda, opet ste na pravom mestu – tu je reka Verzasca.

Voda smaragdne boje i netaknuta priroda koja ga okružuju čine ga veoma privlačnom letnjom destinacijom koja se leti od mirne vode pretvara u otvorene bazene preplavljene plivačima. Pravi dragulj usred ove divljine, ujedno je i raj za ljubitelje podvodnih ronjenja.

Zahvaljujući čistim vodama smaragdne boje, reka Verzasca je veoma popularna i čuvana. Posebno su poznati delovi Lavertezzo gde se nalazi i Ponte dei salti (most skokova).

Voda je prilično hladna i zahteva oprez prilikom ulaska. Stene i vlažno kamenje mogu biti klizavi, a struja i virovi se mogu se pretvoriti u ozbiljnu opasnost. Zato je potrebno biti posebno oprezan prilikom ulaska u vodu jer ovakva lepota može lako da vas zavara.

Svejedno, čak i da se samo šetate ili se sunčate na okolnim stena, bićete oduševljeni.

I pored ovih prirodnih lepota, ne treba da zaobiđete gradiće u ovoj oblasti, a najpoznatiji su : Lugano (već smo ga spominjali), Belincona, Lokarno (u njegovoj oblasti se nalazi reka Verzasco), itd.

Sve u svemu, poseta ovoj oblasti daje sve. I uživanje u prirodnim lepotama, i posetu gradovima starim preko 800 godina. Miran i bezbedan odmor, uz italijanski šarm kome je nemoguće odoleti. Prosto odmor koji sadrži sve.

Slike preuzete sa sajta Pixabay

Leave a Reply