Velika plava rupa, Belize

Plava rupa ili Great Blue Hole se nalazi na Bahamima i naziv je dobila po svojoj dubini i modro plavoj boji, što se može i videti sa velikih visina. Udaljena je oko 100 km od male države Belize, koja se nalazi na obali Karipskog mora.

Plava rupa je kao podvodna pećina i spušta se 14 km ispod vode, a istraživači veruju da je ovo i najveća rupa na svetu ove vrste.

Velika plava rupa je široka oko 300 m, a duboka oko 125 metara. Nalazi se u sred jednog atola pod nazivom Svetionik Greben, i okružena je plitkom, tirkiznom lagunom.


By Axelspace Corporation – https://www.axelspace.com/en/hodoyoshi-1-images/greatbluehole_/CC BY-SA 4.0Link

Iako deluje da se nalazi u sred ničega, ovo mesto je raj za ronioce. Neki od njih kažu da su baš na ovom mestu videli nove vrste riba i drugih podvodnih organizama.

Ponor se prvobitno formirao kao pećina tokom poslednjeg ledenog doba, kada je dubina mora bila dosta manja i taj deo bio skoro na suvoj zemlji, pa je to bila najobičnija pećina. Kako je nivo okeana počeo rasti kada se ledeno doba završilo, pećina je potopljena pa je na kraju potpuno uništena, stvarajući vertikalnu pećinu u okeanu. Upravo zbog toga, mesto je popularno među roniocima koji žele da vide ove geološke formacije koje sada leže na dnu mora.

Svi ukrasi koji se nalaze u ovoj pećini govore da je ovo bila bogata pećina puna tunela koji su se srušili. Sumnja se da je čak neki od tunela vodio i do kopna, ali to nikada nije dokazano.

Takođe, ovo je dom velikog broja ajkula, gotovo svih vrsta.

Ronioci kažu da što dublje ronite, voda postaje sve bistrija, a formacije sve jasnije jasnije vidljive, što se može i videti na brojnim snimcima na YouTube-u.

Velika Plava Rupa je deo većeg Koralnog grebena Belizea, zaštićenog od strane svetske baštine UNESCO-a.

Međutim, nije sve tako bajkovito. Skoro su naučnici sišli do kraja ove rupe i našli – gomilu plastičnih flaša!

To je više nego tužno. Čovek je tolio zagadio planetu da nema šanse više niko da je očisti. I tako dok se kupamo u enkom lepom plavetnilu, možda se i mi kupamo u svom sopstvenom đubretu..

Leave a Reply